Norsk Tipping – Et statlig virkemiddel for å holde kontroll over folk?

 Vårt norske spillselskap Norsk Tipping er eid av staten, og ligger under Kulturdepartementet. Som spillselskap har de et nærmest ubegrenset innsyn i hva deres spillere foretar seg når det kommer til gambling. De kan se hver eneste innsats du plasserer, være seg om dette er på en spilleautomat eller på odds, og de kan også hvor mye du vinner, og hvor mye du taper. Hva brukes egentlige all denne informasjonen til? Hvor overvåket og kontrollerte er vi egentlig?

Norsk Tipping ser alt

Så snart du bruker din spillekonto hos Norsk Tipping, så registreres alt. Det er ikke sånn at de bare ser hva du spiller for, men også på akkurat hva du spiller, og hvor mye du spiller. Hvis du spiller for eksempel på en spilleautomat på nett ser de hver eneste spillerunde. De kan se hvilken innsats du spiller med, hvor mange runder du spiller, når du vinner noe og når du taper noe. Faktisk ser de absolutt alt.

Det samme skjer når du spiller på odds. De vet hva du spiller på og hvordan du spiller. Hvis du har en strategi for hva du satser på, så vet de det, og om du alltid satser på samme lag så vet de det også. Kort fortalt er det ikke noe som de ikke kan se.

Betalingsmetodene avslører deg

Det er ikke bare spillet ditt som følges, men også dine betalingsmetoder. Med de systemene de har kan de se hvor mye penger som settes inn med hver enkelt betalingsmetode. Hvis du bruker flere ulike kort for å fylle på din spillekonto kan de se akkurat hvor ofte du setter inn med hver enkelt kort, og hvor mye du setter inn. At staten kan følge dine betalingstransaksjoner på nett er for mange noe som vi forbinder med en politistat, og ikke med Norge, men dette er faktisk virkeligheten.

Hvis du setter inn mye penger kan de også spørre deg om hvor pengene dine kommer fra. Hvis de ser at du setter inn det som de anser som unormalt mye penger kan de plutselig begynne å spørre deg om hvor pengene dine kommer fra, og dette må du da gi dem svar på. Om det er din lønn, lån, kreditt, svarte penger eller hva det måtte være. Vi snakker altså her om et tippeselskap som overvåker økonomien din.

Hva brukes så denne informasjonen til?

Hvis du spør Norsk Tipping, så svarer de at all den informasjonen som de samler inn og har på deg ikke brukes til noe, med mindre det oppstår et problem med din spillekonto. Dette er derimot langt fra sannheten. Den informasjonen de har på deg brukes til å både analysere deg som spiller, og spillemønstret til alle andre spillere i Norge. De kan også stemple deg som spillegal uten at du vet det selv, eller at du er en spiller i risikosonen. At det er et system som fanger opp problemspillere er for så vidt en god ting, men at det gjøres ved å overvåke spillerne er ikke bra.

Hvis Norsk Tipping anser deg som en spiller med et problem vil du bli merket med dette. Og siden det er staten som eier Norsk Tipping, hva bruker de den informasjonen til? Og hva vil den bli brukt til i fremtiden? Vil våre spillevaner etterhvert påvirke våre muligheter for å ta opp lån, få mobilabonnement og annet som krever en kreditt? Blir vi ansett som mindre kredittverdige fordi vi liker å spille? Det eneste som er sikkert er at staten kan se alt, og hvis du vil ha noe som helt privatliv bør du styre unna, og heller spille et annet sted, hvor staten ikke har innsyn.

Privacy Policy